HB|3D   @MAAK

HB|3D B.V. richt zich op grootschalig 3D printen.

HB|3D is ontstaan vanuit de wens om sneller tot een kunststof product te komen met minder of liefst geen verspilling van materiaal.

Daarnaast bestaat de wens om het milieu zo min mogelijk te belasten door in de productie gebruik te maken van biobased en/of biologisch afbreekbare grondstoffen. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar recyclebaarheid van grondstoffen en is het streven om bij te dragen aan de circulaire economie.

Momenteel maakt een subsidie van RVO het mogelijk dat wordt onderzocht of er matrijzen voor de thermohardende productie kunnen worden gemaakt. Met andere woorden: is het mogelijk om een mal te printen voor een enkelstuks composietproduct. Doel daarbij is dat het materiaal van de mal hergebruikt wordt voor een volgende mal. Dit zou veel materiaal besparen.

Ook worden er onderzoek gedaan naar de structurele belastbaarheid van ge-3D-printeproducten. Bruikbare en mooie producten zijn inmiddels de lampen van HB3D die te vinden zijn op www.notjustlight.com.

HB|3D werkt in opdracht van klanten en maakt onder andere bootjes, fietsen en grote bloem(boom)potten.

HB|3D wordt gevormd door: Niels Haarbosch (1967), technisch innovator; Erwin de Vlugt (1968), robotica; Robert van der Vliet  (1972), informatica; Tjeerd Vos (1963), Legal en Finance, IP.

logo

MAAK Haarlem, Centrum voor innovatieve MAAK Technieken Haarlem